„Vehetek akármilyen üres teret, és azt mondhatom rá: csupasz színpad. Valaki keresztülmegy ezen az üres téren, valaki más pedig figyeli; mindössze ennyi kell ahhoz, hogy színház keletkezzék.” (Peter Brook: Üres tér)

2008. november 10., hétfő

Baleset

Kedves Látogatók!

November 16-án, vasárnap 19:00-tól a Pécsi Harmadik Színházban játsszuk Egressy Zoltán Baleset című drámája nyomán készített Baleset című kísérletünket.
A belépő egy ezres lesz, amivel minket támogattok.
Gyertek el, várunk mindenkit!

Jegyrendelés, információ: 72/252-478

Támogatóink: UPC Magyarország, BIOKOM Kft.


BALESET

A Társulat célja egy olyan kísérleti előadás létrehozása, amely Egressy Zoltán Baleset című művének feldolgozására épül. A darab a mai magyar drámairodalom egyik markáns műve, amely egy 23 éves szerelmes nő elméjében zajló, tudatalatti folyamatokat tükröző álom. A darab keretét Eszter és leendő férje, Tibi végzetes balesete alkotja. Ebben az álomban nagy hangsúlyt kapnak a szerelem és a gyász pszichológiája közötti párhuzamok.

Minimális szöveget emelünk be teljesen háttér-szöveg felfogásban, és a hangsúlyt a darab pszichológiai szövetéből alakítjuk ki mozgásszínházi formák keretein belül. Kollektív alkotás során létrehozott képekben beszélünk, s ezeket a képeket próbáljuk a lehető legegyszerűbb rendszerbe foglalt szimbolizációs láncba építeni, melyben kevés kelléket, díszletet és jelmezt használunk, egyszerű technikai feltételek mellett. Célunk, hogy előadásainkat a későbbiekben ne pusztán színházi terekben játsszuk: művészi elképzeléseinket ne korlátozzák technikai és tárgyi gátak, s az egyszerű és erős színészi jelenléten alapuljon az előadás minősége.

Ennek előkészítésére a kezdeti próbafolyamatban két és fél hónapig tréningeztünk. A munka során - heti kétszer három és fél órában, és kétszer négy napos táborban - többek között Grotowski 1967-es tréningjén alapuló gyakorlatait, valamint Jacques Lecoq és Peter Brook - improvizációs, autogén, metronómos, biomechanikai, akrobatikus, pantomim, commedia dell’arte stb. - megközelítéseit használtuk fel. Célunk volt e kollektív munka során a test állóképességének fejlesztése, az asszociációs gondolkodás technikájának kialakítása és elősegítése. Az előadás során célunk a közönség és a színészek közötti hagyományos kapcsolat radikális átértékelése.

Az Üres Tér Társulat előadása

Egressy Zoltán drámája nyomán: Baleset

Eszter: Taschner Ágnes

Ed / pap: Takács Péter

Pál: Kovács Dániel

Teri: Sebes Saci

Tibi / pizzás: Hermann Tibor

Rendező: Kőrösi Márk

Rendezőasszisztens: Hermann Tibor

Zene: Hajdu Attila

Dramaturg: Vatai Éva

Producer: Tasnádi Zsófia

Plakát: Kenesei Mirkó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése